Årets soleklare høydepunkt er over og jeg sitter igjen med fantastiske minnerike opplevelser fra nok et eventyr på den russiske tundra. Forventningene var som vanlig svært høye før avreise, dog men et snev av bekymring på grunn av tidlig vår og en usedvanlig varm sommer. Campene som skulle besøkes i år var «Scones» Kharlovka, og «Pina». Scones er et spennende område høyt opp i elvesystemet med massive brekk og mulighet for stoor fisk. Pina en mindre sideelv til Litza, perfekt for fluefiske med mengder av brekk og spennende strømmer. Årets gruppe bestod av Are Bjørlykke (gruppeleder), Viggo Christensen, Helge Olsen, Vyacheslav Gutov, Igor Zhuzhev (tundraguide) og undertegnede.

Scones

Vi ankommer campen i strålende vær. Elva viser seg å være svært lav, som fryktet.  Allikevel finner vi flere fisk samme kveld og Are starter tilfredsstillende med en fin fisk på 2,7 kg. De påfølgende dagene opplever vi ekstrem varme, noe som gjør det svært utfordrende å forflytte seg med vadere, vadejaker etc.  Homepool Scones fiskes av raskt på denne vannstanden så vi er helt avhengig av å flytte oss mye. Vi deler gruppa og fisker oppstrøms mot «Koian» og nedstrøm mot «Bjørnenakken». Her finner vi, tross krevende forhold en del fisk alle dager. Vi fisker nesten utelukkende med vårfluer av ulik størrelse og noe streamere. Selv med svært lite overflateaktivitet og begrensende klekkinger er ørreten villig til å slurpe i seg våre CDC Caddis og Madame X. Alle på gruppa setter ny pers i løpet av første halvdel av turen. Are med en purke på 3,8 og undertegnede med en på 3,3. Begge tatt på tørt. Ting lover godt for fortsettelsen… Vi alt 23 ørreter i Scones med et snitt på rett i overkant 2 kg.

Pina

Pina er for noen av oss kjent område, og etter godt fiske i Kharlovka har vi stor tro på å kunne finne fisk også her. Elva er ekstremt lav og temperaturen i elva stiger fra dag til dag. Heldigvis får vi også litt vind her, noe som gjør at vi kan kle av oss i varmen uten å bli oppspist av mygg og knott. Forholdene ser ut til å være med tilrettelagt soling og bading enn fluefiske.

Pina har veldig mye å fiske på, også ved lav vannstand. Vi deler oss igjen og fisker vekselsvis oppstrøm og nedstrøm camp. Vi finner en del fisk, dog ikke på de mest åpenbare plassene som vi har lært oss å kjenne fra tidligere turer. På grunn av det varme vannet ser det ut til at ørreten søker mot oksygenrikt strømmende vann og plasser hvor det krever lite energi å oppholde seg. Vi kroker fisk på 3 kg+ på plasser vi normalt ville gått forbi, små strømmer med dybde på 30 – 40cm… Vi fisker med det samme her som i Kharlovka.  CDC Caddis, Madame X, “Kola Killer, Suck on this, samt Sunray Shadow. Vi står hardt på i Pina, noe som gir resultater både i antall og størrelse. Vår nye russiske venn Vyacheslav Gutov håver en enorm ørret rett nedenfor campen på 5 kg. Tatt på egenbundet «streaking caddis» og 0,17mm fortom. Are overlister en kongefisk på 4 kg nedstrøms camp. Også den på tørt. Ellers var det mye fisk mellom 1,5 – 2,5 kg.

Vi fikk i alt 49 ørreter i år med den største på 5 kg, og 9 stk over 3, 1 over 4. Undertegnede satte rekord med 16 stk totalt og 4 over 3 kg…

Vi har opplevd en fantastisk uke på tundraen med godt fiske og mye sosial hygge. Takk til resten av gruppa for en perfekt uke, og takk til Igor for nok en gang hyggelig selskap og god mat. I`ll be back

Ytterligere rapport kan her:
http://www.kharlovka.com/asr/trout_reports/trout_reports.html

Semper Major

Espen Klaesson