Etter å ha benyttet noe tid til fordøying og reminding fjorårets opplevelser på Kola, ble det tidlig bestemt at turen måtte gjentas. Desto enklere ble valget da det ble kjent at vår gruppe hadde blitt tildelt campene «Dream Litza» og «Dream Kharlovka». Kanskje de flotteste campene på ørretprogrammet og en drømmekombo bokstavelig talt… Dream Kharlovka er blant annet kjent fra Svein Røberghagens film Ørreteldorado fra 2007.

Vi var den samme gjengen som i fjor, men noe bedre forberedt og med litt lavere skuldre…

Dream Litza

Vi ankommer tundraen klokken 15:00 lørdag til perfekte forhold. Høy vannstand, sol, 15 grader i lufta og 13 i elva. Området er ukjent for oss alle, så iveren er stor etter å komme i gang med å utforske området nærmere.¨

Området viser seg å være fantastisk. Masse å fiske på i idylliske omgivelser, og ikke minst mye fisk! Vi opplever godt fiske med store vårfluer og streamere på dagtid, og et meget utfordrende puppefiske om kvelden/natten. Fisk mellom 3-5 kg står steady 1 -3 meter fra land og slurper i seg vårfluepupper. Der blir en del frustrasjon men også enorm glede over å endelig knekke koder, og lure stor selektiv fisk.

Vi får i alt 28 fisk i Litza med et snitt på 2,2 kg. Dette lover godt for resten av turen…

Dream Kharlovka

Etter 3 dager med godt fiske i Litza var tiden kommet for å flytte kamp til Dream Kharlovka. Uten tvil den mest billedskjønne campen i programmet. Her hadde Eivind vært tidligere og kunne legge til rette for riktig fokus fra start. Vi opplevede også her godt fiske med sporadiske innslag av døgnflueklekkinger. (Heptagenidae and Baetidae). Dog var det vårfluer og streamere som var det mest effektive. Både Per og undertegnede satte ny pers på tørt med ørret på henholdsvis 2,6 og 3,0 kg. Begge på Madame X.

Kveldsfiske var som i Litza med vedvarende vakende fisk etter pupper på kloss hold. Flueboksene ble endevendt og hoder ble klødd, men også her lyktes vi ved flere anledninger.

Alt i alt fikk vi 54 fisk, med 9 stk over 3 kg. Den største på 4,1. August viste seg å være en meget gunstig tid å reise på med stabilt vær, lite mygg og ikke minst godt fiske.

Takk til resten gruppa som gjorde turen perfekt, takk til Eivind Hagen som nok en gang utførte gruppeledeoppgaven med stil og ikke minst takk til Igor for god mat og hyggelig selskap. Vi ses neste år.

Semper Major

Espen Klaesson