Gotland (Gutland på gutniska) är en svensk ö i Östersjön, cirka 100 km från det svenska fastlandet. Gotland har varit bebott sedan mycket lång tid. Landskapet har 42 000 kända fornlämningar.
Redan under stenåldern var Gotland befolkat av säljägare och fiskare. Nu förtiden intar varje år sportfiskare från närliggande länder ön i jakt på Östersjöns silver. Med nära 80 mil kust behöver du inte trängas.

Till Gotland tar du dig lättast med färja från Nynäshamn eller Oskarshamn. Färjan tar cirka 3 timmar från Nynäshamn. Fiska går det att göra året runt, med vissa undantag 1 oktober – 31 december. April är dock en favoritmånad för många. Prickar man in en vecka före eller efter påsk så kan du få vara ensam stora delar av veckan. Vissa kustremsor är populärare än andra, beroende på tillgänglighet skulle jag tro. Vissa vill nog helst inte kliva ur bilen en kylslagen morgon, men för den som trotsar kylan och vinden kan «den stora» vara rätt nedanför.

Havsöringsfisket här skiljer sig inte mycket från någon annanstans, det är bara och dänga på. Man kan titta på kartor över ön för att hitta intressanta sträckor, och sen försöka hitta sprickor i pallkanten, djupare partier som fisken kan stå och vila i. Sydvända vikar med lite varmare vatten är också ställen som du bör fiska av. Fisken rör sig runt hela ön och man brukar säga att det är pålandsvind som gäller. Dock går det utmärkt att fiska i frånlandsvind också. Så fort du har en liten krusning på ytan kan det räcka för att fisken ska nypa flugan. Uddar som sticker ut, rev, större stenar etc. Inga hemligheter här. Flugor som gäller är ungefär samma som överallt: räkor, streamers, nymfer etc. Flugor med rött i fiskar bra även här.

Wolly Bugger är ett säkert kort, som alltid. En #7 är standard. Kanske går det fisk på kanske 7-8 kilo men dom är smarta nog och inte ta första bästa fluga, men det är hög medelvikt på Gotland! Ladda rullen med lagom backing och en intermediate lina. Jag skulle nog även ta en fast intermediate, sjunk1, på vissa ställen vill man ner i skrevor och djuphålor och då räcker det inte med vanliga intermediate i mitt tycke. Men du klarar dig en vecka med bara intermediate.

Bör tilläggas att detta är vild fisk, så C&R är för mig en självklarhet. Visst får man ta en till stekpannan om man vill. Märkligt nog har det simmat ut fenklippta öringar från Stockholm till ön, och dessa är inte vilda utan utplanterade för sportfiske, så får du en fisk som saknar fettfena så är det bara och bonka!

Här är det lättvadat. Ingen vadarstav behövs här. Jag har kört med potongen, men tyckte att den inte behövdes på många av ställena. Det går utmärkt att vada, men blåser det inte för mycket så ger en flytring eller potong klart en fördel.

På pallen kan du på vissa ställen vada ut 100 meter för att sedan mötas av kanten där det kan vara 50-60 meter djupt rakt nedanför. Märklig känsla att stå där och fiska i skrevorna, detta fiske, «pallkantsfisket» sker dock först senare på säsongen när det blivit några grader varmare i vattnet. Slutet av april, början av maj brukar vara den hetaste tiden för det. Då är det stora flugor i hög hastighet som fiskar bäst vad man hört av dom som vet…

Boende finns runt hela ön, billigt och bra alternativ är vandrarhem (http://www.vandrarhemskartan.se)

Eller varför inte hyra en bondestuga, (http://www.bondestugan.se/) Bondestugorna är riktigt fina med eldstad, stort och rymligt kök och matplats och tvättmaskin. Varför svenskarna inte har bastu i varje kåk är fortfarande ett mysterium. Men dom är fina ändå. Är man ett gäng i en bil så ska man definitivt hyra en bondestuga. Men den som googlar lite kan hitta sitt eget smultronställe. Boende kan du välja med omtanke, så att du har ett bra utgångsläge varje morgon du stiger upp. Troligen besöker du Gotland under lågsäsong och då går det mesta på halvfart, visst finns det affärer ute på ön men restauranger och pubbar får du leta efter i Visby.

Fisket är fritt med handredskap. Inget fiskekort behövs.

Tänk på det här när du fiskar på Gotland:

Visa hänsyn till andra fiskande.
Respektera fredningstider och minimimått och var rädd om de vilda bestånden.
Återutsätt lekfärgad och utlekt öring.
Ta med ditt skräp hem.

Havsöring: 50 cm

http://www.fiskelandgotland.se/fredningsomraden/fredningx.htm