De siste årene har dessverre tur til Bornholm blitt prioritert bort til fordel for ørretfiske på Kola. Det så lenge ut til at det samme skulle bli gjeldende også for i år. Helt til min bedre halvdel kunne fortelle at hun skulle ha med barn og svigermor på tur i starten av mars, og at jeg nødvendigvis ikke trengte å bli med. Da tok det ikke lang tid før ferge og bo var bestilt. Da resten av klubben allerede hadde booket tur på et seneretidspunkt ble det i tospann med fatter satt kurs mot Ystad natt til onsdag 5. mars.

Onsdag 5. mars

Etter en meget lang natt med et mislykket søvnforsøk på havna i Ystad er det med ca. en halvtimes søvn i kroppen at vi gjør oss klar for dagens økt. Det er med moderate forventninger vi setter i gang selv om værprognosene ser lovende ut med 4,1 grader i vannet, 5 grader i lufta og ca. 5m/s fra syd.

Vi starter på sydsiden ca. klokken 1130 og får raskt kontaktmed fin blankfisk, anslått til ca 2 kg. Mister dessverre denne. Får straks etter nytt hugg men mindre fisk denne gangen. Ca 1 kg.

Reiser så vider nedover sydsiden. Vinden er lett fra syd. Ca 2 m/s. Får også her relativt raskt kontakt med fin blankfisk, men mister dessverre også denne.

Like etter får fatter flex i stanga etter 2 lettere «lugg» i flua, og etter en strabasiøs fight ligger det sjøørret på 3 kg i håven. Ny pers på fatter og en knall start på turen.

Vi får et hyggelig gjensyn med vår gode venn Erik påArnager, som gleder seg over at vi har allerede hatt en del aktivitet. Fisket har ikke kommet i gang kan Erik fortelle. Vinden har nå lagt seg helt, så Erik anbefaler oss å stå over kveldsøkten for å samle litt krefter etter kjøreturen. Dette rådet følger vi selvsagt ikke og fisker resultatløst inn i mørket.

Natt til torsdag er eneste det er meldt nattefrost så fatter bestemmer seg for å stå over morgenøkten.

Torsdag 6.3

Reiser alene til sydkysten klokken 0600. Her er det kaldt. Pluss 1 og veldig lite vind. Fisker halvannen time uten å kjenne antydning. Vender hjemover ca. klokken 0830 og fisker raskt over noen plasser i nærheten av Rønne. Heller ingen action her..

Vinden øker etter frokost og forholdene for å fiske sydsiden ser stadig vekk lovende ut. Vi får Erik på kaffe besøk, som i kjent stil detaljer beskriver noen for oss nye plasser på sydsiden. Vi bestemmer oss for å teste disse og på første plassen treffer vi umiddelbart fisk. Ikke stor men i mengder. De går bananas etter jiggyene våre i dønningene. Det blir en kort og hektisk biteperiode hvor vi lander 9 og mister minst like mange. Største ca 1,5 kg.

Avslutter kvelden på nordkysten pga. for hard vind. Prøver flere steder uten hell.

Fredag 7.3

Vi starter klokken 6, sammen med Erik på samme plass på sydsiden som vi hadde aktivitet onsdag. Her blir det igjenkontakt med fisk og ila en hektisk halvtime har vi landet 13 blanke. Også i dag var størrelsen litt under snittet, men veldig moro med mye aktivitet. Fisken står meget tett på svært avgrensede områder så her var det viktig å flytte seg raskt og effektivt.

Vi reiser hjem for å slappe av etter morgenøkten, dog klarte ikke jeg det. Måtte fiske/bade litt ved Hasle Marina. Det ble en kort økt med kun resultat i våte klær og en kald kropp.

Vinden fra syd/sydvest øker betraktelig utover ettermiddagen så eneste fiskbare er nord eller øst.
Vi bestemmer oss for nordkysten. Er over de fleste hotspots vi kjenner uten resultat. Det er tydelig at fisken befinner seg syd, der vanntemperaturen er 0,5 grader varmere enn her.

Lørdag 8.3

Vinden er stadig for hard for sydkysten så vi starter dagen tidlig på en god plass på østkysten der vi har hatt godt fiske tidligere. Finner ikke fisk her tross fine forhold.

Reiser hjem, hviler og spiser morgenmat. Fortsetter c aklokken 11 i perfekte forhold på vår nye godplass på sydkysten. Heller ikke her skjer det noe.

Vi flytter oss lenger syd og endelig finner vi igjen fisken. Vi trosser vind og digre og til tider svært irriterende dønninger og får 2 stk hver med største på 1,4. Også på denne plassen holder fisken seg på et svært avgrenset område, noe som fører til at den som finner fisken, raskt får den andre tett på…

Vi mister også mye fisk her. Virker som dønningene og uroligsjø gjør krokingen noe mer utfordrende enn normalt.

Vi avslutter langt syd og lander en liten i skumringen.

Søndag 9.3 Avreisedag

Starter tidlig søndag klokken 0530 i litt røffe med fine forhold på sydkysten. Møter Karsten og Erik. Action starter umiddelbart og bonanza varer litt av og på i ca 2 timer. Vifanger til sammen i overkant 25, og denne gangen med en høyere snittstørrelse.. Mister også i dag svært mange og også fine sjøørreter. Tilbake til Hasle marina 0930.

Vi pakker sammen for avreise men er fortsatt i vadere. Det skal fiskes til siste slutt. Vinden tiltar også i dag så vi velger å gi nordkysten et siste forsøk. Ikke antydning. Vi innser at nordkysten denne gangen ikke har levert en eneste fisk. Vi avslutter på nordkysten og har nå ca 2,5 timer til vi skal sjekke inn på ferga. I frustrasjon velger vi lystbåthavna i Rønne da dette virker som eneste fiskbare plass på sydkysten. Får en fin avslutning her da fatter ganske raskt får en på 1,5 kg i god kondisjon.

Oppsummering

Dette har vært noen fantastisk dager her på Bornholm. VI har hatt, til Bornholm å være, stabile gode forhold med stort sett sydlig vinddrag. Vi har fått totalt 41 sjøørreter på 2 mann. Snittstørrelsen har vært mindre normalt, men vi har opplevd aktivitet som vi ikke har vært i nærheten av tidligere. Vanntemperaturen har alle dager vært ca. 0,5 grader varmere på syd/vest enn nord/øst, noen som tydelig var utslagsgivende for hvor fisken befant seg.

Vi har denne gangen dessverre kun et fåtall fiske bilder med i rapporten. Dette pga. krevende vading, store dønninger, og korte hektiske perioder med aktivitet.

Vil avslutte med å takke Erik for veldig hyggelige selskap og detaljerte kunnskap som han villig deler.

Håper å komme tilbake neste år.

Knæk og bræk!

Espen Klaesson