For Semper Major Fluefiskeklubb er turen til Bornholm blitt en tradisjon og uten tvil årets høydepunkt. Etter flere ukers forberedelser med foredrag, fluebinding og utstyrs supplering, var det stor spenning i gruppen før årets tur. Først kom meldingene om store algeoppblomstringer langs kysten av Danmark som førte til mye død fisk. Så reiste Runar Kabbe ned uken før oss med en gruppetur i regi av Nordisk Fiskeutstyr. På turbloggen kunne vi lese om svært vanskelige forhold med sterk vind og kalde temperaturer både i luft og i vann. I løpet av en snau uke ble det “kun” 12-13 fisk på elleve mann, noe som gjorde at vi senket forventningene et par hakk før avreise.  Det var allikevel en heltent gjeng som reiste sørover tirsdag ettermiddag med kursen mot Ystad. En ting var alle enige om, det skulle fiskes hardt for å kunne stå inne for resultatet når turen skulle oppsumeres.  Normale folk ville kanskje gått å lagt seg i tre tiden på natta etter 10 timers reise, men vi kunne jo ikke sove bort en morgen økt.

Onsdag 06.04.11   Vinden kom fra vest /nord-vest med 12-13m/s og gjorde forholdene vanskelige på vestsiden. Vinden strøk nedover nordsiden av øya, så vi bestemte oss for å satse på området mellom Døndalen og Gudhjem. Lars Haakon og Alexander tok Salene bugt lengst syd mot klippene mens Kenneth og Dagga fisket nærmere Bobbe å. Espen og Per dro til Røsted, mens Lars tok en ”transfer day”.  Det var fin farge på vannet og nok bølger til å ruske opp litt i tang og tare. Syd i Salene var det vakende fisk, og Alexander fikk en skikkelig pangåpning med en feit og blank fisk på 3,1 kg. Fisken tok på hvit/orange jiggy ca. kl 07:30, og gjorde et par utras og luftsprang før den ble hentet ganske kontant inn igjen. Omtrent samtidig ble det fast fisk ved Røsted. Per landet to stykker på rappen, henholdsvis 1,1 kg farget og 1,2 kg blank. Også disse tok før kl 08:00. Alle fiskene ble satt tilbake.

Etter den gode starten på turen kunne vi stresse ned med noen utsøkte grillpølser stekt av Dagga bak i varebilen til Kenneth. Deretter kjørte vi tilbake til Hasle hvor samtlige flatet ut et par timers tid.  På ettermiddagen tok vi en tur til Røsted der vi spredde oss godt utover. Kenneth tok vikene lengst syd og hadde først et tilslag før turens første var sikret også for han, en blank fisk på 800g tatt på brun wooly bugger. Normalt sett ville vi tatt en runde poker og en knært før vi la oss, og vært drit-trøtte kl 04.00, men ikke i år. Nå er det slutt på morroa, vi har offisielt blitt fluefiskenerder og gjør som Kabbe og Krogvold, er litt gærne, deler en øl og legger oss ikke før kl elleve J (ref. Redfish fiske i New Orleans)   Torsdag 07.04.11   Vi hadde avtalt å møte vår gode venn Erik som er medlem av Fluefiskerne Bornholm og lokal kjentmann. Kl 05.00 svingte vi inn ved Røsted der vi hadde avtalt å møtes. Gjensynsgleden var stor, og vi så frem til å tilbringe dagen sammen med Erik som har fisket på Bornholm i en mannsalder.

Igjen delte vi oss inn i to grupper hvor Espen, Per og Lars dro til Offergård sammen med Erik. Kenneth, Dagga, Lars Håkon og Alexander ble igjen på Røsted.  Etter å ha fisket intenst hele onsdagen uten hell hadde Espen behov for å prestere, så da det strammet til i andre enden var det en fantastisk følelse av lettelse og indre sinnsro. En farget sjøørret i bra kondisjon på 2,6 kg, tok en hvit/orange jiggy. Straks etter var det Per sin tur på eksakt samme plass, med et fint eksemplar på 2,1 kg.  Med lave skuldre kunne en iskald Tuborg og en enkel frokost nytes mot en strålende sol, som stadig kom høyere på himmelen.  Ca. 30 minutter senere tok det tungt i enden av snøret. Etter flere luftsprang og lange utras kunne Espen notere seg for turens flotteste fisk for hans del.  3,1 kg – knallblank og feit. Igjen Jiggy.

Ved Røsted var det stille på “hotspotsene”, men Kenneth klarte igjen å overliste en sjøørret borte ved vikene sør for det store revet. Denne gang var det en betydelig større fisk og med sine 2,2 kg ble det ny pers.

Etter morgenøkten tok vi en samling ved Offergård, hvor vi ble enige om å fortsette fisket en liten stund, ta en pause, og fortsette ettermiddagen og kvelden syd-øst for Hammerodde. Vinden hadde tatt seg kraftig opp, (15-16 m/s) så vi satset på at vinden var roligst der den traff øya og litt i le.

Og riktig nok var det fine forhold der oppe så lenge man holdt seg innenfor odden inn mot stranda og utstikkerne langs med bukta. Inne i en av vikene bet det på første kast for Alexander. Gleden var dessverre kortvarig, men fisken som tok på Omøbørsten ble anslått til ca 2 kg og blank, før den ristet seg løs og forsvant.

Fredag 08.04.11

Dro til Skansen tidlig morgen på grunn av ekstremt hard vind fra nordvest. Her nede fikk vi vinden mer eller mindre rett bakfra.  Espen fikk direkte to halvblanke/københavnerblanke på 1,6 og 1,7 kg i det solen tittet frem i horisonten. Like etter bet det på hos Dagga helt inne på en stanglengdes avstand. På grunn av en litt uheldig episode med noe løs line sa det bare “snapp” i det fisken satte av gårde og gjorde et solid luftsprang. Synd!

Gleden var stor bland alle da vi hørte Lars Håkon rope; “JA, jeg har ’n”!! Erik og Alexander løp for å hjelpe til med å forevige øyeblikket. Lunde hadde kroket en skikkelig fighter, som ikke hadde tenkt å gi seg med det første. Etter snaue ti minutter måtte den gi tapt og havnet i håven der det ble besluttet at prakteksemplaret skulle bli festmåltid. Det var en fantastisk blankfisk på 2,750 kg.

Etter å ha diskutert en del frem og tilbake rundt problematikken C&R og soppforekomster dagen før tok vi beslutningen om å beholde denne. Erik har nok mye rett i at fisken tar skade av å bli håvet og fotografert før den settes tilbake, men at det fører til soppangrep og den sikre død høres ikke bra ut. Denne teorien ble også støttet av Carsten som vi møtte ved Raghammer Odde på søndag morgen.  Dette må undersøkes nærmere…

Tilbake på Hasle satte Alexander i gang med å sløye/filitere fisk og koke opp kraft på hode og bein, godt hjulpet av “avskumningsmester” Lunde.  Senere på kvelden ble det kokkelert og disket opp med panne/ovnsstekt fisk med potet og sellerirotpurrè, smørdampede rotgrønsaker bestående av persillerot, gulrot, løk, rødbeter og sukkererter, samt en saus av hvitvin og sjalottløkreduksjon, fiskekraft, fløte og smør.  Livet er herlig!

Lørdag:   Igjen Skansen for morgenøkten, hvor det kunne virke noe dødt frem til Alexander til de grader fant “hotspoten”.  Etter å ha fisket seg over et lite område med både korte og lange kast i vifteformasjon, ble jiggy byttet ut meg en hjemmelaget variant av Omøbørsten. Et langt kast ble lagt rett ut og der satt den umiddelbart! Etter å ha satt fri fisken ble neste kast lagt i nøyaktig samme retning, og etter to-tre rolige drag i lina satt den igjen. Dette gjentok seg hele fire ganger til, men to av fiskene kom seg løs. Totalt ble det fire stk på henholdsvis 1,8 kg farget, 4,2 kg farget, 3,4 kg blank og 2,8 kg blank.  Det var en blanding av glede og frustrasjon blant resten av gjengen som ble vitne til at Alexander hadde flex i stanga på hvert eneste kast.

Flere forsøkte å nærme seg mer og mer uten at det ga resultat. Etter fire fisk landet og to mistet var det med stor takknemmelighet Espen fikk slippe til på plassen.  Resultatet ble umiddelbart to blanke på 1,2 og 2,0 kg. Etter dette var det helt stille og vi kunne til og med være såpass storsinnede å slippe til noen tyskere som hadde vært vitne til hendelsen.

På lørdag ettermiddag /kveld løyet vinden, og det var heller ikke de store dønningene vi hadde regnet med, så Alexander og Lars tok turen til området bak Havna i Hasle mens resten av gjengen dro til Raghammer Odde. Hasle havn ga ingen resultat, så Alexander og Lars reiste videre til Fredensborg for en skikkelig kvelsøkt. Erik stakk også innom en tur for å si hei. Til tross for fine forhold og en vakende fisk ble det ingenting på Fredensborg. Både Dagga og Kenneth hadde derimot kontakt med fisk på Raghammer, men det ble med høy puls og klamme hender. Fisken kom seg unna.

Søndag:   Opp som vanlig kl 04.00. Møtte Carsten på Raghammer Odde og hadde stor tro på godt fiske. Måtte dog gi opp etter noen timer uten resultat.  Så var det avreisedag og pakking og rydding. Båten gikk ikke før kl 13.30, så det ble en tur innom Erik for en kaffe. Siden vi hadde så god tid, tok han oss med ned for å se på klubblokalet til ”Fluefiskerne Bornholm”, en praktfull laftet hytte nede ved kaia som var utstyrt med alt en fluefisker kan drømme om.  Kart, bøker, DVD og prosjektor. Eget bord for fluebinding, gamle stenger og andre klenodier på veggene og en skikkelig “wall of fame” som strakte seg like rundt hele hytta. Vi kommer gjerne igjen! Det blir uansett ikke siste gang vi er på Bornholm, det er helt sikkert!  Takk for oss…

Generelt:   Godt kameratskap med god stemning.  Bra innsats og god uttelling på at vi slet oss opp hver bidige morgen klokken 04:00  Fantastisk middag fredag. Stor takk til kokken..!  UMØ – ”Utenfor Mellom Øya” – ny måleenhet for fisk og reptiler (den var SÅ stor … UMØ)  Veldig fornøyd med at vi trosset vanskelige forhold og klarte å ”knekke koden”, mens de fleste andre slet.